نگاهي به زندگي و آثار ناصيف يازجي و بررسي مقامات و ديوان
دسته بندي |
تاريخ و ادبيات |
فرمت فايل |
doc |
حجم فايل |
163 كيلو بايت |
تعداد صفحات |
194 |
زمانيكه از ادبيات عصرنهضت سخن مي گوييم، بيشتر افراد چنين گمان مي كنند كه در اين دوره تمامي اديبان و شاعران از هر آنچه كه رنگ و بوي ادبيات كلاسيك داشت ،گريزان شدند و عليه سبك قديم شوريدند؛ اما با مطالعه بيشتر و عميق تر پي مي بريم كه در عصر نهضت ادبي ، استاداني وجود داشتند كه بر اصالت عربي و اسلوبهاي كهن اجدادشان سخت پايبند بودند.
اينان توانايي و مهارت بسياري در زمينه هاي مختلف ادبيات و نيز علوم بلاغي و لغوي داشتند و بر حفظ آنها تاكيد مي كردند.از جمله اين اساتيد،"شيخ ناصيف يازجي" را مي يابيم كه كمتر كسي به شناخت اين اديب و شناساندن سبك و آثار وي پرداخته است.
شيخ ناصيف در سال 1800م در لبنان ميان خانواده اي اصيل متولد شد . او از همان كودكي به آموختن علم و ادب پرداخت و از ده سالگي به سرودن شعر روي آورد.بيشتر اشعار اين استاد در زمينه حكمت و رثا است. او هيچگاه ابزار مدح را در راه چاپلوسي و كسب مال دنيا به خدمت نگرفت.بسيار بر حفظ ارزشهاي ملي – عربي پايبند بود و در تمام ظواهر زندگي اش به واقع عمل مي نمود.
يازجي تمام عمرش را صرف مطالعه و تحقيق و تاليف كرد وچنان شهرتي كسب نمود كه دانشجويان و اساتيد از اقصي نقاط كشورهاي عربي به سوي او مي آمدندتا از سرچشمه دانش او جرعه اي نوشند.
شيخ ناصيف فرزنداني نيك تربيت نمود كه برخي از آنها در زمينه شعر و ادب مشهور مي باشند. از جمله فرزندان او "شيخ ابراهيم يازجي" است كه راه پدر را ادامه داد.
شيخ ناصيف بجز مجال ادب در زمينه صرف و نحو و علوم بلاغي و منطق و طب و موسيقي از خود آثار ارزنده اي بجا گذاشت.
اما در زمينه ادبيات ،مقامات او در خور توجه مي باشد. كتاب "مجمع البحرين " شامل شصت مقامه است كه به شيوه مقامات حريري نگاشته شده است. اين كتاب مجموعه لغوي عجيب و با ارزشي مي باشد كه در بر دارنده حوادث تاريخي و تفاصيل دقيقي راجع به آداب و رسوم عربها در زندگي و منش و جنگها و افتخارات آنهاست.همچنين پر از ضرب المثل و معما مي باشد.
بجز مجمع البحرين ،يازجي ديوان شعري از خود به جا گذاشت كه موضوعات مختلفي چون غزل ، مدح،رثا ،حكمت و تاريخ شعري را در بر مي گيرد. ولي در مجموع مي توان گفت ديوان وي رنگ و بوي حكمت دارد چرا كه شيخ علاوه بر آنكه قصايد مستقلي در زمينه حكمت سروده ، در مدح ها دو رثاهايش هم حكمت بسياري آورده است . شبخ ناصيف در اشعارش بسيار رهروي متنبي مي باشد .او متنبي را بسيار دوست مي داشت و سبك وي را تقليد نمود . بنابراين اشعار يازجي به همان سبك قديم سروده شده است و در نهايت جزالت و فخامت لفظ و معنا مي باشد .
اين رساله شامل چهار فصل مي باشد :
فصل اول به اوضاع سياسي ،اجتماعي ،ادبي و فرهنگي جهان عرب در قرن نوزدهم به صورت مجمل پرداخته شده است .
در فصل دوم زندگي « شيخ ناصيف يازجي » و آثار وي مورد برسي قرار گرفته است .
در فصل سوم به صورت مجزا مقامات شيخ – كه اثر گرانبهايي است- و نيز سبك شيخ در مقامات آمده است .
و در فصل آخر ديوان شعري شيخ همراه با ترجمه برخي اشعار وي و بيان برخي نكات بلاغي مورد كنكاش واقع شده است .
فهرست
چكيده
پيشگفتار
بخش اول:اوضاع سياسي ، اجتماعي، فرهنگي و ادبي
جهان عرب و لبنان در قرن نوزدهم
-اوضاع سياسي
- اوضاع اجتماعي
- اوضاع فرهنگي و ادبي
بخش دوم: نگاهي به زندگي و آثار ناصيف يازجي
فصل اول:تاريخچه زندگي ناصيف يازجي
- اصل خاندان
- در دربار امير بشير شهابي
- زندگي ناصيف در بيروت
- وفات يازجي
- مقام و منزلت ناصيف يازجي
فصل دوم:گذري بر آثار شيخ ناصيف يازجي
بخش سوم:بررسي مجمع البحرين
فصل اول: ويژگي مقامات
فصل دوم:برگزيده اي از مقامات شيخ ناصيف يازجي
- المقامه الطبيه
- المقامه العقيقيه
- المقامه النجديه
بخش چهارم: پژوهشي در ديوان يازجي
فصل اول:ويژگيهاي شعر ناصيف
فصل دوم:اغراض شعري
- مدح
- رثا
- حكمت
- غزل
- تاريخ شعري
منابع و ماخذ
ملخص الرساله
[ بازدید : ] [ امتیاز :
]